Home » БАБА МАРТА

БАБА МАРТА

Да направим на любимите си хора по една стара осиковска мартеница, както са го правели нашите баби и майки.

 

На първи март/Баба Марта/ се става рано, за да се измете къщата и се прогонят бълхите, като се кани Марта да влезе в къщата. На децата се връзват мартеници от бели и червени вълнени конци. Мартеници се връзват и на малките животни – агънца, яренца, теленца – всички да бъдат здрави.
Цветана Динова

 

 

Старите осиковци са правели сами мартениците си. Не е имало обичай да се подаряват на близки хора, както сега. Закичените я носят до края на месец март и след това я връзват на шипка.
Обикновено бабите или майките правели мартениците и ги закачвали на децата преди първи март за здраве. Зашивали ги отдясната страна на дреха или връзвали на китката на детето, а на новородените понякога поставяли на люлката. Имало семейства, в които никой не правел мартеници и не се спазвала традицията.
Предците ни изработвали мартениците от домашна вълнена прежда. Бялата прежда е с естественият цвят на вълната, черената се получавана след боядисване.

 

Osikovska_martenitza

Бяла и червена кукли (на кукльета). Това е най-използваният модел. Разлики се появяват в начина на завръзването на куклите и свързването им с белия и червения конец, както и в различните им размери.

 

Osikovska_martenitza-2

Модел показан от Илия Жильов.

Николай Цинцарски